סוף למונופול על הכשרות - איך הרפורמה תשפיע עלינו?

סוף למונופול על הכשרות - איך הרפורמה תשפיע עלינו?

יו"ר ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים, חה"כ יוליה מלינובסקי בטור מיוחד:

רפורמת הכשרות שעברה בחוק ההסדרים תשנה סדרי עולם בתחום. ייעול המערך ישפר גם את איכותה של הכשרות, גם יוזיל את המוצרים שעליהם יש כשרות וגם יחסוך הרבה מאוד כסף לבתי העסק.

הידעתם שגם אם אתם לא שומרים על כשרות אתם עדיין משלמים עליה בביקור סטנדרטי בסופר השכונתי או כאשר אתם מתארחים במלון? לפי נתונים משנת 2015, בהערכה גסה, סך העלויות הכוללות של ענף הכשרות הן כ-2.8 מיליארד שקל בשנה, כ-3% מכלל עלויות המזון בישראל וזה לא כולל את עלויות הכשרות של פירות וירקות. דרישות הכשרות משיתות עלויות גבוהות ומייקרות את מחירי המזון בבתי העסק בתחום המסעדות, בתי הקפה, המלונאות, היבואנים, התעשייה, רשתות השיווק והמפעלים המייצרים מוצרי מזון ומוצרים נוספים.
 
אז מה בעצם שינינו? עד עכשיו לרבנות היה מונופול על שוק הכשרות וכל בר דעת מבין שמונופול הוא בדיוק ההפך משוק חופשי. המשוואה פשוטה, כשאין תחרות, בעל השליטה שולט בתעריף וכשיש תחרות אז המחירים יורדים. דמיינו לרגע שערוץ 12 היה הערוץ היחידי בטלוויזיה בלי תחרות, כנראה שמחירי הפרסום בו היו בשמיים. עכשיו תתארו לעצמכם שאומרים לערוץ 12 שפותחים עוד ערוצים שגם שם אפשר לפרסם- כנראה שערוץ 12 היה משתגע כי הזיזו לו את הגבינה. זה בדיוק מה שקורה עם עסקני הדת לקחו להם את הגבינה אז הם צועקים גוועאלד.
 
הצעד הראשון של ייעול מערך הכשרות החל השבוע. מה-01 בינואר 2022 בתי עסק יוכלו לקבל כשרות גם ממועצות דתיות שנמצאות ביישובים אחרים ולמה זה טוב? עד עכשיו בתי העסק היו כבולים למועצה הדתית שבתחומה הם נמצאים ואם משגיח מסוים היה שולל להם את תעודת הכשרות מסיבה לא עניינית אזי לא היה להם מה לעשות בנידון. אני אתן דוגמה קיצונית למקרה כזה- משגיח כשרות שהטריד מינית בעלת עסק מתל אביב וכשהיא איימה על המשגיח בתלונה, רבנות תל אביב-יפו שללה ממנה את תעודת הכשרות והיא לא יכלה לפנות לאף אחד. כעת, כשפרצנו את הגבולות הגאוגרפיים, אותה בעלת עסק תוכל לפנות למועצות דתיות אחרות.
 
השלב השני של הרפורמה יחל בתחילת שנת 2023, אז יוכלו גופים פרטיים שיעמדו בקריטריונים להעניק כשרות והתחרות תגדל. תחום נוסף שהכנסתי לחוק הכשרות הוא הייבוא. הייבוא הוא חלק עצום מכלל העלויות בתחום הכשרות ועד עכשיו כל המוצרים הכשרים שמיובאים מחו"ל היו מאושרים בבלעדיות על ידי הרבנות. הבשורה הגדולה בצעד הזה היא שאותם גופים פרטיים יוכלו להעניק כשרות למוצרים מיובאים, דבר שיוזיל את העלויות. 
שבירת המונופול בתחום הכשרות היא רק ההתחלה, כדי להוזיל עלויות, לשפר איכות ולייצר שוק חופשי אנחנו חייבים לשבור את הריכוזיות ולבזר סמכויות. כיו"ר הוועדה לשירותי דת יהודיים, אני מטפלת בנושאי דת ומדינה ואני מוצאת שלרבנות הראשית יש יותר מדי תחומים שהכוח נמצא רק בידיים שלה- הכשרות הייתה אחד מהם. בגיור, נישואין וגירושין עדיין יש להם מונופול- אני כאן כדי לשבור אותו.
 

 

הרשמה לרשימת תפוצה